Ger ny lagstiftning ett lyft för drönarna i lantbruket?

Det är lätt att fascineras av drönare. Att kunna flyga har varit en dröm för många i alla tider. Visserligen kan du inte fysiskt följa med drönaren, men med kamera på farkosten blir det nästan som att flyga själv. Det här är kul teknik som också blivit så pass billig att många har råd att skaffa en egen utrustning. De är dessutom så enkla att hantera att du inte behöver någon direkt utbildning eller träning för att hantera farkosten.

foto: shutterstock

 

Avigsidan är att det också lett till en del problem eftersom många köpt och använt en drönare utan att ha en aning om att det finns lagstiftning som måste följas. Ett av de mest konkreta problemen har varit att flygplatser fått stänga ner ett flertal gånger på grund av att någon flugit med en drönare inom den relativt stora flygförbudszonen som finns runt alla flygplatser, sannolikt helt omedvetna om att de orsakat stora problem för flygplatsen. Lagstiftningen har inte varit anpassad för den nya tekniken.

Från den första februari i år finns en ny lagstiftning som har som målsättning att förenkla regelverket utan att det ska leda till försämrad flygsäkerhet eller försämrad personlig integritet. Om man lyckats återstår att se. En rad förenklingar har införts men det finns fortfarande många regler att förhålla sig till.

Vad kan man använda en drönare till i lantbruket? Den kanske enklaste användningen, att bara titta på hur fält och byggnader ser ut uppifrån, ska man inte underskatta. En flygvy ger en helt annan överblick än om man betraktar till exempel ett fält från marken. Ojämnheter, skador och annat som hänt i fältet är ofta mycket lättare att se uppifrån.

Mera avancerad användning, där man kan mäta, registrera och agera utifrån kamerans bildinformation börja komma och här finns det en stor utvecklingspotential. Hittills har mycket varit inriktat på växtodling, med att till exempel mäta grödans täthet, försöka identifiera sjukdomsangrepp eller se var det finns ogräs. Även på djursidan finns stora möjligheter. Ett exempel som diskuterats är att förenkla övervakningen av djur på bete med hjälp av drönare. Framförallt tror jag det finns många användningsområden om vi inte ens kan föreställa oss idag, som kommer att utvecklas i framtiden.

Förhoppningsvis ger den nya lagstiftningen möjlighet för svenskt lantbruk att följa med i denna spännande utveckling!

/Alf Djurberg, rådgivningsenheten

 


 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s