Kan drönare vara till hjälp vid kontroller av jordbrukarstöd?

Jordbruksverket har under 2017 genomfört en pilotstudie för att utvärdera möjligheterna för användning av drönare inom kontroller av jordbruksstöd. Syftet med pilotstudien var att undersöka om drönare kan underlätta Jordbruksverkets och länsstyrelsernas arbete med kontroller av de arealbaserade jordbruksstöden. Kontroller av jordbruksstöd är ofta komplicerade och tidskrävande. En kontrollant måste också noggrant dokumentera eventuella avvikelser som upptäcks under kontrollen. Drönare i kontrollenDärför ville vi i pilotstudien se om användandet av en drönare kan hjälpa till att minska tidsåtgången vid en kontroll. Vi ville även testa om foton och videor från en drönare håller tillräckligt hög kvalité för att kunna tillfredsställa behovet av dokumentation.

När det gäller själva tidsåtgången vid en kontroll, visade våra tester att kontrollanten kan spara avsevärt med tid med hjälp av drönaren. Drönaren hjälper kontrollanten att snabbt få en överblick över ett eller flera skiften och vilka områden som kontrollanten behöver besöka för att titta närmare på eventuella fel. Det innebär också att kontrollanten till exempel kan slippa att gå långa sträckor för att konstatera att ett skifte är helt utan avvikelser.

De bilder och videofilmer som en kontrollant kan ta med drönaren håller en väldigt hög kvalité. I flera fall har vi sett att bilder från en drönare tydligare visar avvikelser eller ändringar av gränser som kontrollanten gör vid kontrollen. Detta gör det lättare att förklara och visa för lantbrukaren vilka fel som har upptäckts vid kontrollen. Det innebär också att det finns ett bättre underlag vid en eventuell granskning av till exempel EU-kommissionen eller vid en överklagan av kontrollresultatet.

Det finns fortfarande en del hinder som måste lösas för att det ska bli aktuellt att använda drönare vid kontroller i en större skala. Först och främst så krävs det vissa tillstånd för att få använda sig av drönare vid kontrollerna och att spara insamlat bildmaterial. Detta måste varje länsstyrelse som vill använda drönare ansöka om. Många lantbrukare känner också en oro över att bli övervakade. Här behövs det tydlig information till lantbrukarna om vad drönaren används till och hur materialet från drönaren sparas. Jordbruksverket kommer tillsammans med länsstyrelsen fortsätta att undersöka hur och om vi kan använda oss av drönare vid kontroller av jordbrukarstöd. Vi ser att utvecklingen av drönartekniken hela tiden går framåt. Därmed öppnas nya möjligheter för en bättre och mer effektiv kontroll av jordbruksstöden.

/Maria Hovelius, Internkontrollenheten

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s