Ovanifrånperspektiv på nematod-bekämpning och kostnadsjakt

Jag läste nyligen en artikel på nätet om företaget Orion Tecnologia e Sistemas Agrícolas som vid årets Agrishow-mässan i Brasilien lanserade ett digitalt system för att underlätta beslut som rör driften på jordbruksföretag. Syftet är att sänka kostnaderna i produktionen genom att göra det möjligt att behovsanpassa olika odlingsinsatser.  Bland annat finns det en funktion för kartläggning av nematodangrepp. Verktyget är en online-plattform som ger tillgång till satellitbilder med vars hjälp det är möjligt att lokalisera avvikelser hos grödorna i ett område. På så sätt kan insamlingen av prover för att analysera nematodangreppen gå fortare  och antal prover som behöver samlas in minskas. Det innebär också att olika bekämpningsinsatser mot nematoderna kan behovsanpassas.

CYGNI_AG

Foto: CYGNI-AG

I samma artikel står det att Brazilian Society of Nematology uppskattar att de förluster som nematoder orsakar i Brasilien uppgår till nästan R$ 35 miljarder per år. Ett nästa ofattbara belopp som motsvarar ungefär 84 miljarder svenska kronor. Jag har ingen motsvarande siffra för skador i Sverige, men angrepp av nematoder kan innebära stora ekonomiska förluster även här. Skador orsakade av till exempel havre- eller potatiscystnematoder är inte ovanliga. Nyligen hittades dessutom en nematod som vi inte hittat i Sverige tidigare. Det är rotgallnematoden Meloidogyne chitwoodi. Den är en så kallad karantänsskadegörare och kan orsaka stora skador i många grödor. Detta har gjort att nematodfrågorna åter blivit mycket aktuella. För att få svar på frågan om hur vanlig den här rotgallnematoden är i landet kommer Jordbruksverket att genomföra inventeringar. Även detta arbete kommer delvis att ske med hjälp från ovan. På prov kommer nämligen drönare att användas i ett försök att underlätta arbetet.

/Magnus Franzén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s