Precisionsodling, mitt i det digitala lantbruket

Precisionsodling utgår ifrån detaljerad information om status och variation i grödan och fältet den växer på. Information som i stor utsträckning produceras, aggregeras, bearbetas, analyseras och slutligen implementeras digitalt.

POS

Schematisk bild över hur ett digitalt beslutsstödsystem kan vara uppbyggt. Bild modifierad efter Kristin Piikki.

 

Precisionsodling Sverige (POS) är ett öppet nätverk och en samarbetsplattform som syftar till att utveckla och stimulera användningen av precisionsodling i Sverige. Arbetet drivs i projektform med en basfinansiering från Västra Götalandsregionen via Agroväst. Aktiva i POS är för närvarande främst SLU, Hushållningssällskapet, Dataväxt, Lantmännen, Yara i Sverige, Greppa Näringen, Soyl, RISE, Naturbruksförvaltningen i Västra Götaland och lantbrukare i Sverige.

Arbetet inom POS består dels av utåtriktad verksamhet i form av kurser och seminarier samt teknik-, GIS- och sensorsupport, dels av mindre utvecklingsprojekt och teknikprovning. Inom nätverket formuleras behov och frågeställningar som ofta leder till större forsknings- och utvecklingsprojekt.

Det digitala lantbruket finns tillgängligt för alla. På POS webbportal Precisionsskolan.se finns massor med information och nyheter om precisionsodling. Applikationer som tagits fram via POS-nätverket finns samlade i en verktygsportal tillsammans med utförlig bakgrundsinformation. Portalen uppdateras och utvidgas kontinuerligt. Där finns bland annat kända applikationer som CropSAT.se och Markdata.se, men även verktyg för att räkna på lönsamheten, gödsla efter markkartan, beräkna kvävegivan i höstraps och nu senast en hjälp att beräkna kväveupptaget i nollrutor och normalgödslat höstvete. Arbetet i POS och Precisionsskolan.se ligger också till grund för Greppa Näringens Precisionsodlingsmodul.

/Bo Stenberg programledare POS, SLU.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s