Hur kan köttkedjan utnyttja digitaliseringens möjligheter?

En ökad digitalisering av köttkedjan kan möjliggöra en mer transparant produktion hela vägen till konsument. Digitalisering i hela kedjan ger även möjligheter till effektivare produktionsplanering och en ökad och säkrare spårbarhet. Vilket behov och vilka krav på informationsflöde har de olika aktörerna i köttkedjan för att möjliggöra detta? Hur kan informationen delas? Vilka regler finns för nyttjande och rättigheter till data? Vilka tekniska krav ställs för att få ett sådant system ska fungera optimalt?

Ko

Foto: Urban Wigert.

Bland annat de här frågorna tittar RISE (Jordbruk och livsmedel) på inom ett treårigt EU-finansierat projekt med målsättning att skapa bättre förutsättningar för nöt- och lammköttsproducenter. Projektet är ett samarbete mellan forskning, lantbruk och industri som verkar inom köttnäringen.

Inom projektet gör RISE en omvärldsanalys och en genomlysning av Danmarks process vid införsel av elektronisk öronmärkning, erfarenheter från olika aktörer i kedjan, möjligheter och barriärer vid implementering och vid hantering av data. De undersöker även hur insamlad data används för olika syften.

Utifrån resultat från omvärldsanalysen diskuterar RISE kring hur en implementering av elektronisk öronmärkning skulle kunna se ut i Sverige. Inom projektet kommer de att ha en dialog med teknikföretag, branschorganisationer och myndigheter för att identifiera specifika frågeställningar kopplade till svenska förhållanden.

Under hösten 2018 kommer en workshop att arrangeras tillsammans med branschen för att bland annat diskutera behov av information, i vilken form informationen kan göras tillgänglig och vilka nyttor och problem aktörer ser med en digitalisering. Kontakta Cecilia Lindahl (cecilia.lindahl@ri.se) för mer information.

/Anne Hansson

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s