ABB, IBM, Ericsson och Telia – nya aktörer på Elmia lantbruk

Temat för årets lantbruksmässa på Elmia har varit Smart lantbruk. Temat har medfört att flera nya aktörer varit på plats i Jönköping såsom ABB, IBM, Ericsson, Telia m.fl. och talat om vad de gör kopplat till Smart lantbruk.elmia2.jpg

Några axplock:

IBM har i USA samarbetat med Wallmart med så kallad blockkedjeteknik. Mango var en pilotprodukt och med den nya tekniken går det att spåra livsmedel på 2 sekunder, vilket tidigare tog minst en vecka. Leverantörsledet sparar ca 20 % samtidigt som matsvinnet minskar då det snabbt och mer precist går att fastställa smittokällan. IBM har nu skapat en öppen plattform och Wallmart kräver att deras leverantörer ansluter sig till denna senast den 30/9 2019. Carrefour anslöt sig till plattformen den 8 oktober och är först ut i Europa.

I USA har IBM även utvecklat ett nytt beslutsstöd för lantbrukaren i form av en plattform, Watson Decision Platform for Agriculture. Denna plattform samlar och ersätter den information som en mängd olika appar gav tidigare.

ABB har en skapat en tjänst, ABB Ability™, som ger tillgång till helhetslösningar kopplat till specifika branschbehov. De framhöll betydelsen av att sätta användaren i fokus och gav tips på vad man kan göra:

  • Skaffa kunskap
  • Var nyfiken
  • Testa
  • Anställ unga människor
  • Fundera på vad jag skulle kunna åstadkomma med den nya tekniken
  • Fokusera på värdeskapande och affärsmodeller
  • Försök inte göra allt själv
  • Samarbeta

Det var första gången som Elmia Lantbruk hade Smart lantbruk som tema, men förmodligen inte den sista. Billigare och smartare tekniska lösningar och nya branschöverskridande samarbeten kommer medföra stora förändringar för alla aktörer i livsmedelskedjan!

/Anne Hansson, Enheten för stöd och samordning

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s